Asu lähellä koulua & keskustaa Vaasassa!

Asuminen

TALON SÄÄNNÖT JA KÄYTÄNNÖT (LÄRKAN GUIDE)

 

HAKEMUS

Lärkan vuokraa asuntoja opiskelijoille sääntöjensä mukaisesti, eli ruotsinkielisissä korkeakoulutason oppilaitoksissa opiskelevilla on etuoikeus asuntoihin. Näiden opiskelijoiden joukosta opettajaopiskelijoilla on etuoikeus asuntoihin. Hakemukset noudattavat seuraavaa aikataulua: en-simmäisen vuoden opiskelijat voivat hakea asuntoa tulevaa syksyä varten 1.6.–31.7. välisenä aikana. Muut opiskelijat voivat hakea asuntoa lopun aikaa vuodesta. Asuntohakemus on voimassa kolme kuukautta. Hakemuksen voi uusia lähettämällä uuden hakemuksen tai ilmoittamalla Rettan asiakaspalveluun hakemuksen pidentämisestä.

 

VUOKRASOPIMUS

Vuokrasopimus allekirjoitetaan ennen muuttoa. Sopimus solmitaan joko toistaiseksi voimassa olevana tai määräaikaisena sopimuksena (esim. kolmen kuukauden sopimuksena).
Vuokrasopimus alkaa kuukauden ensimmäisestä päivästä.

Sopimus solmitaan useimmiten toistaiseksi voimassa olevana sopimuksena, sillä vuokralainen ei välttämättä vielä tiedä poismuuttopäiväänsä. Vuokrasopimuksessa on yhden kalenterikuukauden irtisanomisaika. Jos vuokralainen siis muuttaa pois toukokuun viimeisenä päivänä, vuokrasopimuksen irtisanomisesta tulee jättää kirjallinen ilmoitus Rettan toimistoon huhtikuussa.
Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa, vaan vuokra tulee maksaa koko sovitulta ajalta. Ellei erikseen mainita, vuokrasopimus solmitaan toistaiseksi voimassa olevana. Vuokrasopimus ja vuokrataso ovat sidoksissa kiinteistön ylläpidon kustannusindeksiin.

 

VUOKRAVAKUUS JA VARAUSMAKSU

Vuokravakuus Lärkan-kiinteistöissä on 350,00 € ja samansuuruinen kaikille vuokralaisille asuntotyypistä riippumatta.
Vakuus on asunnon varausmaksu, joka tulee maksaa laskussa olevaan eräpäivään mennessä. Vuokralaiselle ei luovuteta avaimia ennen vuokravakuuden maksua. Summa säilytetään Lärkanin takuutilillä vuokrasuhteen ajan ja palautetaan vuokralaiselle kokonaisuudessaan edellyttäen, että asunto on luovutushetkellä hyvässä kunnossa ja asianmukaisesti siivottu, asunnon avaimet on palautettu ja kaikki vuokrat on maksettu vuokrasopimuksen päättymi-seen mennessä. Vakuussumma palautetaan noin 2–6 viikkoa vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen.

 

VUOKRA

Vuokra erääntyy joka kuun viidentenä (5) päivänä. Vuokralaskussa mainitaan laskun voimassaoloaika, ja viitenumero on sama koko vuokrasopimuksen ajan. Maksut voi myös hoitaa e-laskuna tai suoramaksuna. Saat vuokraisännältä lisätietoa näistä maksutavoista. Vuokrat tarkistetaan kerran vuodessa, ja mahdolliset vuokrankorotukset toteutetaan tammikuussa. Lärkanissa seurataan kiinteistöjen ylläpidon kustannusindeksiä. Ilmoitus mahdollisesta vuokrankorotuksesta sekä uusi lasku lähetetään vuokralaiselle postitse viimeistään joulukuussa.

 

AVAIMET

Avaimien nouto tehdään Retta Isännöinti Oy:n aukioloaikana;

ma–pe klo 10.00–16.00.

Vuokralainen vastaa avaimista kuittauksen jälkeen. Mikäli vuokralainen kadottaa avaimet, vuokralainen vastaa avainten uusimisen kustannuksista.

Avaimien palautus tehdään Retta Isännöinti Oy:n asiakaspalveluun. Vuokralainen vastaa avaimista kuittauksen jälkeen. Mikäli vuokralainen on lukinnut itsensä asuntonsa ulkopuolelle, voi kiinteistöpalvelu avata oven maksua vastaan.

 

HUONEKALUT

Lärkanin soluasunnot vuokrataan kalustettuina. Huonekaluihin sisältyvät sänky (80×200 cm), kirjoituspöytä ja tuoli, nojatuoli ja kirjahylly. Patjoja on saatavilla, mutta vuokralaista suositellaan ottamaan mukaan oma patjansa, jos mahdollista. Soluasuntojen huonekalut ovat maksuttomia. Mikäli haluat vuokrata solun kalustamattomana, huonekalujen pois- ja takaisinkuljetuksesta laskutetaan kiinteistöpalvelun hinnaston mukaan.

 

SÄHKÖ

Sähkönkulutus sisältyy Lärkanin soluasuntojen/ jaettujen asuntojen vuokrahintaan.
Vuokralainen huolehtii itse sähkönkulutuksesta koituvista kustannuksista Lärkanin yksiöissä ja kaksioissa. Muista ilmoittaa sähköntoimittajalle muutostasi hyvissä ajoin. Vaasan Sähkö Oy toimittaa sähkön Lärkanin kiinteistöihin. Ne vuokralaiset, jotka maksavat sähkönsä itse, saavat vapaasti valita sähköntoimittajansa.

 

VESI

Vedenkulutus sisältyy vuokraan.

 

TV- JA NETTIYHTEYDET

Kiinteistöt kuuluvat DNA:n kaapeli-tv -verkkoon. Liittymän perusmaksu sisältyy vuokraan. Jotta voisit katsella tv:tä, sen tulee kyetä vastaanottamaan kaapeli-tv -signaaleja. Ota yhteyttä DNA:han, mikäli haluat tilata kanavia perustarjonnan ulkopuolelta.

Myös nettiyhteys sisältyy vuokraan. Jotta voisit käyttää nettiyhteyttä, sinun tulee kytkeä verkkokaapeli tietokoneeseesi. Kiinteistöissä ei ole langatonta nettiä. Jos haluat käyttää asunnossasi langatonta nettiä, sinun tulee hankkia tarkoitukseen sopivat lisälaitteet. Mikäli haluat korottaa siirtokapasiteettia, ota yhteyttä DNA:han. Kapasiteetti on 10M vuonna 2022.

Nettiä ja kaapeli-tv:tä koskevat vikailmoitukset tehdään suoraan DNA:lle. He tutkivat vikaa ja ohjaavat sinut eteenpäin vian sijainnin mukaan. Muista lähettää yhtiölle yhteystietosi sen varalta, että yhtiön huoltohenkilökunta joutuu tarkistamaan, onko vika asunnossasi. Mikäli ongelma ei johdu tietokoneesta tai viallisista laitteista, ota yhteyttä kiinteistöpalveluun tai isännöitsijään.

Yhteystiedot: DNA, puh. 044 144 044, www.https://www.dna.fi/.fi.
Vikailmoitukset: Soita DNA:n vikailmoitusnumeroon 044 144 044 tai laita sähköpostia palvelu@dna.fi.

 

PESUTUPA JA SAUNA

Molemmissa kiinteistöissä on pesutuvat. Pesutuvat ovat pohjakerroksessa. Käytä kiinteistöissä olevien ilmoitustaulujen varauslistaa. Pesutuvat ovat kaikkien vuokralaisten käytettävissä. Lärkan I:n vuokralaiset käyttävät kyseisen kiinteistön pesutupaa ja Lärkan II:n vuokralaiset oman kiinteistönsä pesutupaa.

Lärkan I:n pohjakerroksessa on kaksi saunaosastoa. Varauslistat ovat ilmoitustaululla. Saunaosastot on tarkoitettu kaikille Lärkanin vuokralaisille.

 

SÄILYTYSTILAT

Molemmissa kiinteistöissä on säilytystilat pyörille ja ulkovarusteille. Varastotiloissa voi säilyttää tavaroita, mikäli varastoja on vapaana. Tavaroita säilytetään yleisissä säilytystiloissa omalla vastuulla. Laita oman varastosi oveen riippulukko, ja muista ottaa kaikki tavarasi mukaan muuttaessasi pois Lärkanista.

 

PYSÄKÖINTI

Lärkanilla on valvottu pysäköintialue. Mikäli sinulla on auto, muista tarkistaa, mihin saat pysäköidä. Lärkanilla on 36 edullista autopaikkaa lämpötolppineen. Paikkoihin on jonotuslista. Ota autopaikka-asioissa yhteyttä Rettan asiakaspalveluun. Autopaikkavuokra laskutetaan asuntovuokran yhteydessä ja samalla viitenumerolla. Kaikki autopaikkojen vuokraajat saavat pysäköintikortin, joka tulee olla autossa näkyvällä paikalla. Pysäköintipaikan valvojalla on oikeus antaa sakot, mikäli pysäköintikorttia ei autossa näy.

Ota suoraan yhteyttä valvontayritykseen esimerkiksi pysäköintisakkoasiassa tai mikäli joku muu on pysäköinyt paikallesi.

Pysäköintivalvonta:
Pysäköintiturva
www.pysakointiturva.fi, puh. 010 325 2160 tai sähkö-postitse: asiakaspalvelu@pysakointiturva.fi

 

JÄTTEIDEN LAJITTELU- JA KÄSITTELYOHJEET

Pyydämme vuokralaisia lajittelemaan ja käsittelemään jätteensä asianmukaisesti. Jäteastiat sijaitsevat pysäköintialueen vieressä. Älä roskaa näitä alueita. Noudata aina voimassa olevia jätteenlajitteluohjeita. Taittele esim. pahvilaatikot ja maitotölkit huolellisesti säästääksesi tilaa.
Löydät tarkat lajitteluohjeet Lärkanin porraskäytävistä ja jäteastioiden luota. Voit myös tarkistaa ohjeet Stormossenin kotisivuilta (www.stormossen.fi).

Kiinteistöhuollon tehtäviin ei kuulu huonekalujen tai muiden jäteastioihin kuulumattomien tavaroiden kuljettaminen kaatopaikalle. Jokaisen tulee itse huolehtia tällaisten tavaroiden asianmukaisesta hävittämisestä.

 

LEMMIKIT

Asuntoihin on sallittua tuoda lemmikkejä, mikäli eläimistä huolehditaan asianmukaisesti ja ne eivät häiritse muita asukkaita tai vahingoita asuntoa. Lemmikit tulee pitää ulkoalueilla kiinni, eivätkä ne saa liata rakennuksia tai lähiympäristöä. Lärkanin lähellä on ulkoilualueita, joita kannattaa käyttää lemmikkien ulkoiluttamiseen.

 

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT – YLEISET TILAT

Asumisviihtyvyyden ja järjestyksen ylläpitämiseksi kaikkien vuokralaisten tulee käyttäytymisellään ja muulla tavoin huomioida talon muut asukkaat.
• Ulko-ovet pidetään aina suljettuina.
• Meluamista tulee välttää yleisissä tiloissa.
• Tupakointi on sisätiloissa kielletty. Pihalla on tupakointia varten tarkoitetut alueet.
• Yhteisten tilojen ja ulkoalueiden käytössä tulee noudattaa siisteyttä ja järjestystä.
• Paloturvallisuussyistä tavaroita tulee säilyttää vain niiden säilytykseen tarkoitetuissa paikoissa.
• Matot ja vuodevaatteet saa puistella vain niiden puistelemiseen varatuilla paikoilla. Vaatteita ja esimerkiksi käyttötekstiilejä saa tuulettaa asunnon parvekekaiteen sisäpuolella.

 

TURVALLISUUSASIAT

Solmi kotivakuutus, jotta irtaimistosi on vakuutettu onnettomuuksien varalta. Kiinteistöjen oma vakuutus kattaa vain rakennukset, ei vuokralaisten omaisuutta.

Jokaisen tulee huolehtia siitä, ettei talon tiloissa liiku asiattomia henkilöitä. Varmistakaa, että ovet menevät aina lukkoon. Älkää myöskään päästäkö asiattomia henkilöitä porraskäytäviin.
Tehokkain tapa turvallisuuden ylläpitoon sekä varkauksien ja murtojen minimoimiseen on estää ulkopuolisia pääsemästä taloon. Yhteinen turvallisuus taataan tarkkaavaisella ja huolellisella käytöksellä.

 

TUHOELÄIMET

Tuhoeläimet saattavat levitä kiinteistöissä nopeasti ihmisten lisääntyneen matkailun myötä. Lärkanissa tehdään säännöllisiä tuhoeläintarkistuksia koirien avulla. Tarkastusajankohdista ilmoitetaan vuokralaisille kirjallisesti. Ilmoituksessa on myös mukana ohjeet tarkastuksen esivalmisteluista. Lisätietoa saatte isännöitsijältä tai Anticimex-tuholaistorjuntapalvelusta.

 

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT – ASUNNOT

• Asunnoissa tulee muistaa ottaa naapurit huomioon välttämällä kovaäänistä toimintaa. Yörauha tulee antaa kaikille asukkaille erityisesti klo 22.00–07.00 välisenä aikana.
Jos joudut tekemään asioita, joista lähtee paljon ääntä, ilmoita naapureille etukäteen. Jos kuulet häiritsevän kovaa juhlimista tai musiikkia, pyydä naapuriasi laittamaan musiikkia hiljemmalle.
• Tupakointi on asunnoissa kielletty.
• WC-pönttöön tai viemäriin ei saa huuhtoa jätteitä tai esineitä, jotka voivat aiheuttaa vaurioita tai tukoksia.
• Parvekkeella ei saa valmistaa ruokaa, mikäli ruoanvalmistus aiheuttaa palovaaran tai vahinkoa/häiriötä lähiympäristölle.
• Parvekkeet tulee pitää puhtaina. Talvisin lumet tulee tarvittaessa poistaa parvekkeilta.
• Asuntoja ei saa tuulettaa porraskäytäviin.
• Muuttamisesta tulee aina ilmoittaa talon edustajalle.

 

KIINTEISTÖPALVELUT

Kiinteistöjen kiinteistöpalveluista ja siivouksesta vastaa Vaasan Talopalvelu Oy.

Vaasan Talopalvelu Oy
puhelinnumero: 06 318 4100,
päivystäjä 0500 562 450
www.vaasantalopalvelu.fi
talopalvelu@vaasantalopalvelu.fi

Kiinteistöpalvelu muun muassa:
• vastaanottaa vikailmoitukset ja hoitaa havaitut viat asunnoissa tai kiinteistöissä.
• avaa lukitut ovet (palvelumaksua vastaan).
• tekee kiireelliset korjaukset, mm. vesivuodot, viemäritukokset.
• hoitaa muut sopimuksenmukaiset tehtävät huoltokirjan mukaisesti sekä vastaa yleispalveluista, ulko-alueiden hoidosta ja siivouksesta.

 

ASUNNON HOITO-OHJEET:

Asukkaana sinun tulee hoitaa (korjata) säännöllisesti muun muassa alla mainitut asiat.
Puhdistuksella ja hoitotoimenpiteillä voidaan ehkäistä vesivahinkoja, parantaa huoneilmaa ja ehkäistä mahdollisia sisäilmaongelmia.

Imuroi ja pese lattiat, pyyhi pölyt ja tuuleta asunto huolellisesti viikoittain. Ilmoita vuokraisännälle tai kiinteistöpalvelulle, mikäli ikkunoiden tai ovien tiivisteet täytyy mahdollisesti vaihtaa.
Lamppujen ja paristojen vaihto on vuokralaisen vastuulla.

Kylpyhuone (sauna):
– Puhdista lattiakaivo kerran viikossa irrottamalla lattiakaivon kansi ja poistamalla kaivosta ja kannesta hiukset ja muut roskat. Voit käyttää tähän vaikka vanhaa tiskiharjaa.
– Puhdista kylpyhuoneen pesualtaan hajulukko esim. kerran kuussa. Käytä tähän vaikka kodin viemärinpuhdistusainetta tai irrota hajulukon alaosa pesualtaasta ja pese putki.
– Puhdista ja pese kylpyhuoneen ja saunan lattiat huolellisesti. Tarkista muovimaton/klinkkerin liitokset ja saumat. Saumojen ja liitosten tulee olla ehjiä. Lattian tulee olla vahingoittumaton.
– Puhdista ilmanvaihdon tuloilmaventtiili. Irrota venttiilin keskiosa ja kehys samanaikaisesti ruuveistaan.
– Jätä kiuas lämpimäksi noin 30 minuutin ajaksi saunomisen jälkeen, jotta saunatilat ehtivät kuivua. Avaa höyrysaunan kattoventtiili saunomisen jälkeen.
– Kuivaa suihkun ja kylpytilan vedet pois lattialta esim. lastalla.
– Seinäkulmien silikonisaumojen tulee olla ehjät. Mikäli saumat ovat irrallaan ja niitä ei voi puhdis-taa, ilmoita asiasta kiinteistöpalvelulle, jotta he voivat korjata puutteet.
Keittiö:
– Liesituulettimen rasvansuodatin liesikuvun alapuolella on pidettävä puhtaana riittävän poistoilman-suodatuksen takaamiseksi. Irrota rasvansuodatin ja pese se lämpimällä vedellä ja tiskiaineella tai astianpesukoneessa vähintään 1–2 kertaa kuussa.
Rasvansuodattimen irrottaminen:
• Väännä tuulettimen alalevyn pikakiinnikkeet auki.
• Käännä levyä alaspäin.

• Irrota rasvansuodatin pidikkeestään.
• Pese rasvansuodatin ja anna sen kuivua. Asenna se sitten paikoilleen.

– Puhdista liesilevyt ja uuni säännöllisin väliajoin. Muista myös siivota lieden alta ja takaa.
– Pidä jääkaappi raikkaana. Sulata pakastin tarpeen mukaan. Muista myös siivota jääkaapin ala- ja yläpuolelta.
– Tarkista tiskipöydän viemäriliittimet tiskipöydän alta. Tiskipöydän alla olevat liittimet, lattia tai hyllyt eivät saa olla kosteita. Puhdista roskakorit.
– Tarkista vesijohtojen kunto ja ilmoita kiinteistöpalvelulle, mikäli osat vuotavat jonkin tiivisteen kohdalta.
– Tarkista, että silikonilistat ovat paikallaan ja että vettä ei pääse liitosten lävitse.
Tuuletus:
– Tuuleta asuntosi kerran viikossa esim. siivouksen yhteydessä, jotta huoneilma säilyy raikkaana. Tarkista, että tuuletusluukkujen säleiköt ovat ehjät ja että verkot eivät ole pölyn tai roskien peitossa. Puhdista säleiköt imuroimalla.
– Raitisilmaventtiilit sijaitsevat Lärkan I -kiinteistössä (Vöyrinkatu 4) ikkunoiden yläpuolella. Venttiilien tulee olla avoinna, jotta ilmanvaihto toimii.
– Älä kuivata pyykkiä asunnossa vaan käytä pesutuvan kuivaushuonetta tai parvekettasi.
Lämmitysjärjestelmä:
– Tarkista lämpöpattereiden termostaattien toiminta. Mikäli patteri on kylmä, käännä termostaattia edestakaisin, jotta se alkaisi taas toimia. Mikäli patteri ei vieläkään lämpene, ota yhteyttä kiinteistöpalveluun.
Lemmikit:
– Mikäli sinulla on lemmikkejä, huolehdi riittävän usein esim. kissanhiekan vaihtamisesta tai pienjyrsijöiden häkkien siivoamisesta. Lemmikkejä ei saa ulkoiluttaa porraskäytävässä tai pihassa.

 

ASUNNON VAIHTAMINEN LÄRKANISSA

Mikäli haluat jostain syystä vaihtaa asuntoa Lärkanissa, ota yhteyttä Rettan toimistoon. Voit myös lähettää hakemuksen Lärkanin nettisivujen kautta ja kertoa, miksi haluat vaihtaa asuntoa.
Asunnon vaihtaminen on mahdollista, mikäli muita asuntoja on vapaana.

ASUKKAITA KOSKEVA TIEDOTUS

Talon asukkaille ilmoitetaan asukkaita koskevista asioista. Uusimmat tiedotteet tulevat ilmoitustaululle tai postin/sähköpostin kautta.
Myös Lärkanin nettisivuilla tiedotetaan ajankohtaisista asioista.
Lärkanilla on myös oma Facebook-ryhmänsä. Vuokraisäntä ei vastaa ryhmän ylläpidosta, mutta sivua käytetään kuitenkin suhteellisen ahkerasti, joten sitä kannattaa seurata.

kotisivut: www.studiebostader.fi
avoin Facebook-ryhmä: Lärkan, Vaasa

 

SOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

Toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Jos poismuutto siis tapahtuu kesäkuun aikana, vuokrasopimus tulee irtisanoa viimeistään toukokuun viimeisenä päivänä, jolloin sopimus päättyy kesäkuun viimeisenä päivänä.
Irtisanominen tehdään aina kirjallisesti Lärkanin nettisivujen kautta.

 

MÄÄRÄAIKAINEN SOPIMUS

Määräaikainen sopimus päättyy automaattisesti sopimuksen sovittuna päättymispäivänä. Mikäli vuokralainen haluaa pidentää vuokrasopimusta, asiasta tulee sopia hyvissä ajoin (noin kuukausi) ennen sopimuksen päättymistä, sillä asunto voidaan muuten varata tulevalle vuokralaiselle.

Seuraavat asiat tulee huomioida loppusiivouksessa:

Asunto yleisesti:
– Tyhjennä asunto (ja parveke) täysin henkilökohtaisista tavaroista.
– Imuroi ja pese lattiat, poista mahdolliset tahrat.
– Siisti huolellisesti ovet ja ovenkarmit, seinät, kaapit, hyllyt, laatikot, kahvat jne. Poista kaikki tahrat.
– Puhdista ilmanvaihtoventtiilit.

Keittiö:
– Siisti liesi ja uuni. Puhdista myös koneen sivu-, ala- ja takaosat.
– Pese uunipellit ja ritilät.
– Sulata ja puhdista jääkaappi ja pakastin.
o huolehdi siitä, ettei vettä valu lattialle.
o jätä ovet auki ja sammuta sähköt (vedä pistotulpat mielellään seinästä).
– Puhdista liesikupu/liesituuletin.
– Puhdista tiskipöytä.
– Pese roskakorit ja siisti kaapit.
– Siisti kaappien, hyllyjen ja pintojen sisä- ja ulkopuolet.

Kylpyhuone (sauna):
– Siisti lattiakaivo. Pese WC ja pesuallas.
– Siisti peili ja muut pinnat.
– Puhdista seinät ja lattiat.

Muista lisäksi:
– Jos olet asentanut asuntoon oman astianpesukoneesi, muista koota kaappi alkuperäiseen kuntoonsa. Ehkäise vesivahinkoja sulkemalla ja irrottamalla asianmukaiset vesi- ja viemäriliitännät (lisätietoa kiinteistöpalvelulta).
– Jätä valaisinpistorasiat ennalleen: ei irtonaisia johtoja, poistettuja suojia jne.
– Palohälyttimen tulee olla toimintakunnossa.
– Mahdolliset käyttöohjeet tulee jättää asuntoon.
– Kuljeta pois omat huonekalusi ja keittiötarvikkeesi. Voit viedä ne kaatopaikalle tai asianmukaisille kierrätyspisteille. Osoitteet löydät netistä.